Retrovecka: Konserthuset 1982 – En kväll att minnas

30 Jan
2010
U2, Konserthuset, 1982. Foto: © Per Lingnert

U2 spelar på Konserthuset i Stockholm den 15 december 1982. Foto: © Per Lingnert

Redaktionen ämnar ha en vecka med retroinslag här på u2.se och vi inleder med en berättelse som ägde rum på Konserthuset i Stockholm 1982. De som har läst dagboksinlägget från december har redan fått en förvarning om att detta var på väg. Utan vidare dröjsmål presenterar vi härmed Per som minns hur det var att se U2 i ett av dess tidiga Sverige-besök för drygt 27 år sedan.

Redaktionen på u2.se vill även passa på att tacka för förtroendet att få offentliggöra de unika bilder som Per tog under samma kväll. Man kan ta del av fler fotografier på konsertsidan för denna spelning. Bilderna publiceras här med vänligt tillstånd av fotografen, stort tack!

Vi går tillbaka till 1981 då Sverige bara hade två  TV-kanaler. Musikutbudet i kanalerna var väl inte mycket att skryta med och framförallt inte när det gällde livekonserter, förutom när det kördes maratonrock på nätterna då man visade direktsända livekonserter – Rockpalast från Västtyskland. På måndagkvällar fanns ett program som man kunde bevittna, Måndagsbörsen, som delvis var känt för sina pinsamma intervjuer. Detta var en högtidsstund för en 15-åring, att få se både svenska och utländska liveband i TV. En kväll dyker det upp ett irländskt band vid namn U2 på scen, en sångare med vit fladdrande skjorta och en gitarrist som hade ett eget gitarrsound. Detta lät ju riktigt bra!

När sen deras platta October släpptes i oktober 1981 så införskaffade jag den och spelade den sönder och samman. Sveriges Television visade även en konsert med U2 ifrån Roskilde inspelad sommaren 1982 vilken jag bandade in på VHS. Mitt intresse för bandet växte och när det var dags för bandet att komma tillbaka till Sverige för en konsert i december 1982 så var det bara och skaffa biljetter. Den här gången skulle konserten vara på Konserthuset.

Förväntningarna på konserten var stora, deras rykte som liveband hade ju växt mer och mer. War-plattan skulle släppas i februari 1983 så här skulle man få en försmak på hur det kommer att låta på den. Dessa förväntningar infriades. Starkaste minnet från konserten var när The Edge slår sig ner vid pianot och kör igång den nya låten New Year’s Day, då kändes det att nästa platta kommer att bli något extra.

Att dom nu även hade tillfört orkestern ett piano på scen var någonting nytt för mig. Sedan att bevittna Bonos våghalsiga nummer uppe på balkongen då han på något märkligt sätt tar sig dit för att charma den kvinnliga delen av publiken – han är så vitt jag vet den ende som har klängt omkring på Konserthusets balkong. Även 11 O’Clock Tick Tock, som alltid varit min favorit med bandet och är den ultimata livelåten, är en låt som sitter kvar sen konserten. Det som slår en nu när man ser bilderna är hur ung och liten Larry ser ut, han försvinner nästan bakom trummorna.

Minns även att Bono intervjuades i tv-programmet Casablanca i samband med konserten. Såg även konserten 1985 på Johanneshov Isstadion och då hade allting runt bandet blivit större. Men då en kall kväll i december 1982 var detta ett stort ögonblick för en 17-åring. En kväll att minnas.

Per Lingnert, 2010-01-30